Om fenomenet RapidShare

I veckan skrev Copyriot:

Förresten, tyskägda RapidShare som opererar från Schweiz har som affärsidé att ta betalt för nedladdning av piratkopior som de själva låtit folk lägga upp på sina servrar, i ofantliga mängder, om än utan offentligt index. På sätt och vis motsatsen till The Pirate Bay, som bara har ett index men inga piratkopior.

Nu visar det sig att en domstol i Köln just har utfärdat hårda direktiv som i teorin kan kunna betyda en kriminalisering av denna typ av tjänster för “one-click hosting“. RapidShare måste göra allt som står i deras makt för att deras servrar inte används för spridning av upphovsrättsskyddat material, och domstolen ska uttryckligen ha föreskrivit att de måste “vidta också sådana åtgärder, vilka medför fara för att affärsmodellen blir klart oattraktivare eller fullständigt måste avvecklas”.
RapidShare lagrar i dagsläget oerhörda mängder data – 4,5 petabyte – och är ohyggligt populära. Enligt det visserligen opålitliga Alexa har de största piratarkiven av denna typ långt fler besökare än de största torrentsajterna:

Ingen tvekan råder om att RapidShare har en affärsmodell som bygger på att ta betalt för piratkopior. Att de i enlighet med sin policy plockar bort material när någon påpekar att det bryter mot upphovsrätten förändrar inte den saken. Avsaknandet av öppet index och sökfunktion ger dock dessa piratarkiv en lätt esoterisk karaktär som står i stark kontrast mot de snabbmultiplicerande torrentindexen.
För att komma åt alla de oerhörda mängderna warez på RapidShare krävs tillgång till länkar. För detta ändamål startades särskilda sajter som dock, till skillnad från RapidShare där själva warezen lagras, tenderat att bli kortlivade. Man får anta att det finns en uppsjö av halvslutna communities är nedladdningslänkar sprids.

W-ki.com liknar en MP3-blogg men är snarare ett rent index över piratsläpp av elektronisk musik som trillar in i stort antal varje dag. Där hamnar vinylrippar som ännu inte nått till bittorrent och som kan kräva idogt letande för den som föredrar soulseek. Från RapidShare kan såväl rariteter som mainstreammaterial laddas ned gratis, och dessutom utan någon risk för att få antipiratmaffian på halsen.
“Gratis” är en sanning med modifikation. Om man inte väljer att betala pengar, får man i stället “betala” med fragmenterad tid och genuint onyttigt arbete. Passagen från länk till gratisnedladdning innehåller ett Turing-test och en artificiell kötid på ett par minuter. Mellan varje nedladdning måste gratisanvändaren vänta upp till 104 minuter. Allt detta gör att den som på allvar skulle vilja utforska bara hälften den musik som postas på w-ki.com säkert skulle behöva ägna sammanlagt en timme om dagen, utspridd i små fragment av meningslöst manuellt arbete via webbläsaren.

Som ännu en skruv på detta smått bisarra fenomen, berättar Janko Röttgers om hur det dykit upp en mängd annonsfyllda sajter och även betalvarianter som erbjuder sätt att kringgå begränsningarna i gratisversionen av RapidShare. En säregen gråzonsekonomi har vuxit fram kring one-click hosting-tjänsterna. Samtidigt är denna ekonomi inte på något sätt avskild från den “vita”. Bland förra årets annonsörer på Megaupload fanns Microsoft, Levi’s, McDonalds och Coca Cola.

GEMA (tyska motsvarigheten till Stim) har efter segern mot RapidShare långtgående planer för hur liknande rättsprocesser ska inledas även mot andra slags sajter. Flera gånger ha de nämnt YouTube och MySpace. Målet för GEMA är att få till domstolsbeslut som tvingar även dessa sajter att begå harakiri, för att sedan låta dem benådas på villkor att de omorganiseras till att kanalisera en del av sina intäkter till GEMA och deras kollegor i indrivningsbranschen.

7 kommentarer ↓

#1 J Buck on 27 January 2008 at 3:02 pm

Som vanligt ett mycket intressant inlägg.

Rapidshare duger gott till att få hem någon enstaka fil någon gång då och då, men som du skriver krävs det en himla massa tid för att få ner flera filer på samma dag. Alltså väljer säkert många att betala och med den trafik som sidan har räcker det att endast en liten andel av användarna betalar för att det ska vara mycket lönsamt.

I sammanhanget ska man heller inte glömma bort usenet där många människor betalar för begränsad (eller obegränsad) tillgång till allt material som postas till nyhetsgrupper.

#2 tn on 27 January 2008 at 3:12 pm

Den här typen av fildelning via “free webhosts” kanske bara är i sin linda. Flera bjässar, google exempelvis, sägs ju ha liknande tjänster på gång. Så tillgängligt utrymme och upp- och nedladdningshastighet kommer att öka stort. Än viktigare: vissa tjänster verkar få mer avancerade funktioner och stöd för ihopkoppling med andra sajter och fristående program. Det öppnar för en motsvarighet till FXP ( http://en.wikipedia.org/wiki/File_eXchange_Protocol ) med allt vad det innebär. Bland de många “hangaround-tjänster” som redan finns kan man nämna sidor som förenklar uppladdning till multipla free webhosts, exempelvis http://s4.massmirror.com/

#3 Copyriot » Ett myller av operatörer on 30 January 2008 at 1:21 pm

[…] den definitionen kan kort sagt det mesta räknas in. Från RapidShare till The Pirate Bay. Från Telia till Kafé Edenborg. Samt, ej att förglömma, alla företag som […]

#4 ALF on 5 June 2008 at 10:03 am

Kan bara hålla med första kommentaren, bra inlägg.

Undrar bara hur länge det funkar med dagens kassa bandbredd. Det är lätt att glömma att datan färdas i fysiska kablar som har sin begränsning.

#5 Copyriot › Turingpoesi on 7 June 2008 at 6:35 pm

[…] Post a Comment Your email is never published nor shared. Required fields are marked * Name * Email * Website Comment ‹ Bloggstiltje Möjligtvis liknande inlägg: Om fenomenet RapidShare […]

#6 Vem skall äga konsumtionsmedlen- Pirate Bay eller du? « Skiften on 22 February 2009 at 9:43 am

[…] själva sitta och delta i fildelning, istället för att använda ”one-click hosting”. Copyriot beskriver hur tyska upphovsrättsorganisationen GEMA slagits mot RapidShare. Nya typer av fildelningssiter […]

#7 Fildelningssajternas kremlologi: tillbaka till socialkonstruktivismen igen? » Jonas Andersson on 24 January 2012 at 5:43 pm

[…] är bara en i raden av en mängd liknande sajter – den mest etablerade och kända torde vara Rapidshare, som fortfarande tuffar på som vanligt, medan en liknande tjänst, Filesonic, nu har stängt av de […]

Kommentera