Umeå


Oil21-projektet kulminerade för två veckor sedan i Berlin, men är för den skull inte avslutat. Under hela veckan som gick fortsatte det i form av en workshop på Konsthögskolan i Umeå, ledd av Sebastian Lütgert och Jan Gerber. Beyond Intellectual Property: From File-Sharing to Distributed Archiving.

Under de första dagarna diskuterades med utgångspunkt från ett antal texter som alla finns länkade härifrån. Särskilt ägnade man sig åt Deleuze’ Postskriptum. Diskussionerna varvades med lite filmer.
Efter hand tillkom mer praktiska moment, där deltagarna (främst konststudenter) fick lära sig bland annat om att rippa filmer från YouTube, rippa kartbilder från Google Maps och andra simpla hacks för att komma åt digitala råmaterial – vilka färdigheter kan vara viktigare att förmedla på en konsthögskola?
När jag själv anslöt under torsdagen pågick en presentation av 0xdb.org, en filmdatabasen och ett konstprojekt som Jan och Sebastian kodade ihop tidigare under året. Copyriot skrev några rader i somras, Alan Toner gav en utförligare presentation, men att själv utforska databasen rekommenderas starkt – även om gränssnittet kanske inte ter sig inbjudande vid första anblick, och funktioner kan ta lite tid att hitta. Ett par banbrytande inslag i 0xdb är sökmöjligheten i undertexter samt timeline-funktionen. Observera att man måste registrera sig, vilket bara tar ett par sekunder, för att komma åt vissa av funktionerna i 0xdb.

Mitt eget deltagande skedde på fredagen, och lustigt nog utannonserat genom affischer uppsatta över hela Konsthögskolan (“Piratbyrån live in Umea”). Höll en slags workshop-föreläsning av ganska tillbakalutat slag under såväl för- som eftermiddag. Var rätt mör efteråt, fast samtidigt intellektuellt upplivad. Inom de närmsta dagarna tänkte jag färdigställa en text på engelska med reflektioner grundade i mitt medverkande i olika delar av Oil21.

Jim Barrett, som deltog under delar av veckan, har samlat ett spretigt gäng av länkar som på olika sätt kom upp. Ta gärna en titt på dem!

3 kommentarer ↓

#1 Copyriot » Konstnärsnämnden och Ia Modin vill censurera vårt konstprojekt on 13 November 2007 at 10:19 pm

[…] Multiplication can produce powerful numbers « Umeå […]

#2 Copyriot » Arkivfeber och båtfärd on 21 December 2007 at 12:44 pm

[…] sista evenemanget inom projektet Oil21 (vilket kulminerade med en konferens i oktober, fortsatte i Umeå, varefter en del tankar som kommit upp sammanfattades i en längre text om “general rights […]

#3 Copyriot » Steal This Film II on 29 December 2007 at 12:14 pm

[…] kommer att ske via 0xdb.org, den fascinerande databas som Copyriot skrivit om tidigare. Själva filmen finns förstås där […]

Kommentera