Ifpi har slaktat Oink, och världens musikliv är lite tråkigare

Oink.cd, som tills igår var världens bästa bittorrent-tracker för musik, slaktades idag på order av IFPI. En tjugofyraårig brittisk man greps, anklagad för att ha drivit trackern. Interpol ska ha koordinerat tillslaget mellan holländsk och brittisk polis.
Detta rapporteras i en BBC-artikel (fylld av sakfel) och ett pressmeddelande från IFPI.

I bägge hävdas att Oink “specialiserade sig” på att distribuera album som ännu var officiellt osläppta. Visst fanns det sådana där, men lika sant är att Oink var ett oslagbart arkiv för riktigt gammal musik, musik som inte på något sätt går att få tag på i skivbutiker, utom för den som plöjer otaliga dammiga vinylbackar och dessutom har ett rejält mått av tur.

Häromveckan, när SvD frågade “40 av Sveriges musikmakthavare” var de hittar ny musik, så svarade sex stycken dj’s “Oink”. Närmare bestämt Jonas Kleerup, Kalle Josephsson, Sebastian Suarez Golborne, Daniel Öhrn, Quetzala Blanco samt Kornél Kovács – bara för att ge en liten vink om vilken viktig funktion som Oink har fyllt, särskilt inom indie och elektronisk dansmusik, för att sprida mer spännande musik till dansande publik.
Om IFPI fick välja skulle vi bara dansa till sådan musik som spelas på radio, det vill säga den musik vars genombrott sedan tidigare varit insynkat i de fyra största skivbolagens marknadsföringsplaner. Det kan inte nog betonas att kriget mot fildelningsnätverken handlar om kontroll, snarare än om försäljningssiffror.

Vad blir effekten av Oinks bortfall (förutom att en ny indexeringstjänst tar dess plats, i sinom tid)? Knappast fler sålda skivor eller filer. Ifpi själva beskriver Oinks användarbas som hardcore file-sharers. Sådana har förstås redan alternativ till hands. Dessa alternativ må vara öppna bittorrent-trackers, i viss mån gamla hederliga nätverk som Soulseek, men inte minst – åtminstone i fråga om de verkligt fanatiskt musikintresserade – olika former av darknets, online och offline.
Resultatet: Den som utan kostnad vill fylla sin MP3-spelare med musik, kan göra det precis lika lätt som tidigare. Men musiken som hamnar där kommer inte bli riktigt densamma. När större andel av musikcirkulationen måste förlita sig på mer småskaliga nätverk, är det två saker som faller bort: Dels det allra nyaste, det som Ifpi påstår att hela tillslaget handlade om. Dels det obskyra, udda, underjordiska. Fler MP3-spelare kommer att fyllas med halvny mittfåremusik. Kanske en viss vinst för Ifpi, eftersom något fler människor riktar sitt intresse mot de artister vars rättigheter de förvaltar. Men en tråkig förlust för musiklivet.

30 kommentarer ↓

#1 Ludwigtr on 23 October 2007 at 1:53 pm

Det finns fler musiktrackers som med stor sannolikhet kommer blomma upp. OiNK hade flera tiotusentals engagerade medlemmar som inte försvinner bara för att IFPI/BPI så önskar. En utveckling går i graven men nästa kommer lika säkert som döden.

Att köpa fler CD-skivor är inte heller nödvändigt för det finns ett stort lagligt alternativ: finkamma bibliotek ens CD-samlingar. Använda sofistikerad ripping-programvara som kan läsa luggslitna skivor. Så gjorde jag för att skapa min första ‘stora’ skivsamling och det fungerade bättre än väntat. Särskilt de klassiska CD-skivorna brukar vara i lysande bra skick.

#2 Oink har slaktats! « 1 är inte ett stort tal on 23 October 2007 at 2:19 pm

[…] 23rd, 2007 by Thomas Lennartsson Via Copyriot ser jag att Oink har slaktats av brittisk polis idag. En ur ett kulturellt perspektiv sorglig dag, […]

#3 Tage on 23 October 2007 at 2:19 pm

Vi får håpe utviklingen nå blir analog til Napster-saken. Altså at man utvikler mindre sårbare indekseringsteknologier. TPB er et foregangsprosjekt i så måte, med å ha servere plassert i ulike land (og juridiske soner).

Regner med temaet kommer opp på oil21!

#4 RexM on 23 October 2007 at 3:28 pm

Jag tror att både pirat-trackers och musikbranchens försäljningssidor kommer konkurreras ut av projekt liknande jamendo.com… Musikbranchen kommer naturligtvis att försvinna först, och piratsidorna allt eftersom det kulturarv de distribuerar allt mer hamnar i public domain (för då är de ju per definition inte pirat-trackers längre, bara arkiv).

CC-licensierad musik är framtiden.

#5 Martin L. on 23 October 2007 at 4:39 pm

Helt orelaterat, men intressant:

http://agoraphilia.blogspot.com/2007/10/copyright-as-intellectual-property.html

#6 frags on 23 October 2007 at 5:06 pm

Oink var ett bra musikarkiv innan dom införde ett par korkade regler. Dels tog dom bort tillfälligt inaktiva torrents (30 dagar) trots att dom var seedade och dels så blev det förbjudet med flera album i en torrent. Det var trist för oss komplettister eftersom dom udda skivsläppen föll bort så småningom. Förhoppningsvis kan någon med seriösa ambitioner att skapa ett musikarkiv ta över deras användarbas. Ett karagarga fast för musik vore trevligt t ex..

#7 rasmus on 23 October 2007 at 5:36 pm

RexM:
Vill egentligen inte låta hård, men vilken värld lever du i, egentligen?

Du skriver att “piratsidorna [kommer att försvinna] allt eftersom det kulturarv de distribuerar allt mer hamnar i public domain”. Inser du hur långt i framtiden du spekulerar nu? Upphovsrätten gäller i sjuttio år efter upphovsmannens död, och på musikinspelningar finns dessutom två extra rättighetslager för skivbolag respektive musiker, i femtio år. Inte mycket till public domain i sikte där inte!
(Och om vi ska ta det riktigt långa framtidsperspektivet, så vill jag påpeka att begrepp som “piratsidor” – vad som avses är egentligen dagens indexeringstjänster – egentligen redan nu är hopplöst förlegade.)

Ett par andra grejer jag känner att jag vill påpeka när jag läser dina rader:
1. Musikbranschen kan inte försvinna. Ingenting tyder heller på att den skulle vara vid dålig vigör. Vad du åsyftar är antagligen skivbranschen/fonogrambranschen/upphovsrättsindustrin. Men det är bara en liten del av hela musikbranschen.
2. Varför utgå från att det finns en framtid, en lösning? Utan att döma ut licenserna eller webbsidan du nämner, tror jag att musiklivet är oändligt mycket mer mångfacetterat, och kommer att hitta tusen olika framtider snarare än en.

#8 BustinOut on 23 October 2007 at 6:07 pm

Nån som kan namndroppa lite sidor som man kan börja kika in som kan bli seriösa alternativ?

En mycket mörk dag, älskade Oink .. både bredden och den underbara kvalitetsnivån de uppehöll.

#9 Filthy on 23 October 2007 at 6:23 pm

OiNK är INTE nere! http://torrentfreak.com/oink-is-alive-learn-how-to-access/

#10 rasmus on 23 October 2007 at 6:26 pm

Filthy: Artikeln du länkar är daterat 1 juli, och föga aktuell. Oink är nere.

#11 opassande » Antipirater i otakt med tiden on 23 October 2007 at 7:45 pm

[…] också Copyriot, och där han räknar upp några namnkunniga som använt […]

#12 Dawwe on 23 October 2007 at 8:14 pm

Hoppas att vi kan bygga upp ett nytt OiNK-community, jag vet ingen liknande site i kvalité men jag är ganska övertygad om att det kommer komma.

#13 Copyriot » Detta fildelade jag med Oink innan slakten on 23 October 2007 at 8:41 pm

[…] Multiplication can produce powerful numbers « Ifpi har slaktat Oink, och världens musikliv är lite tråkigare […]

#14 notwist on 23 October 2007 at 8:43 pm

Jävlar vad underbart om TPB-gänget drog ihop något fint nytt projekt. Revive it, Suprnova style!

#15 Copyriot » Fildelningen efter Oink on 24 October 2007 at 8:20 am

[…] Ifpi har slaktat Oink, och världens musikliv är lite tråkigare […]

#16 Odin on 24 October 2007 at 8:51 am

Hello

How can we get rid of IFPI and similar institutions for all future ?

Odin

#17 Odin on 24 October 2007 at 8:52 am

Hej

Samma sak på svenska: Hur gör vi oss av med IFPI och andra liknande glädjedödare för all framtid ?

Undrar

Odin

#18 ২৯৮৬ on 24 October 2007 at 9:41 am

Odin: Genom att luta sig tillbaks och se på när de gräver sina egen gravar, kanske?

#19 frags on 24 October 2007 at 12:38 pm

Gräver och gräver, det är inte alltför många organisationer som har medlen att beordra polisrazzior och plantera propaganda i dagspressen. Det verkar ganska osannolikt att dom helt plötsligt skulle släppa all denna makt. Och om dom i framtiden eventuellt skulle få problem med ekonomin borde det inte vara några problem att lobba fram en bredbandsskatt eller liknande. Även om dom inte sålde en enda plastbit skulle dom kunna leva gott på stämningar, skatteintäkter och royalties.

#20 olle on 24 October 2007 at 3:02 pm

Synd nog var det för svårt att bli medlem i oink och när man väl blev medlem så var det folk som laddade upp och ner i 4kb/s. Det behövs fler trackers som oink men som släpper in fler folk och ställer krav uploadarnas hastighet.

#21 kalleballe on 24 October 2007 at 3:35 pm

@olle
svårt o svårt… ok helt lätt kanske det inte var men långsamt gick det sällan

#22 ২৯৮৬ on 24 October 2007 at 4:15 pm

frags: Förhoppningsvis kan inte denna galenskap fortgå i all evighet, men det återstår ju att se. Det känns dock som att sundare och mer välfungerande metoder för produktion/distribution/marknadsföring håller på att fasa ut IFPI och RIAA.

#23 KingEvil on 24 October 2007 at 6:24 pm

ojojoj..
Sorg för musiken, helt klart.
Jag är musiker och var medlem där.
Hittade otroligt mycket musik som jag aldrig skulle kunna hitta annars.
Stora inspirationer hittade jag.
Håller tummarna stark för att Oink ska komma tillbaka och glänsa som den bästa musik torrent sajten.
:’-(

#24 Högerkonspiration » Den som inte kan tänka, slåss on 24 October 2007 at 6:46 pm

[…] jag rekommendera denna högklassiga MP3:a i väntan på att sajten kommer upp igen. Opassande och Copyriot har också skrivit insiktsfullt om nedstängningen av […]

#25 Daniel on 25 October 2007 at 5:58 pm

Renskrev mina känslor som närmast kan liknas vid en förlust av en anhörig och postade en blogg http://blog.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=105082696&blogID=322054497
Så vad händer nu, jag tror inte benägenheten att köpa skivor kommer tillta i alla fall…

#26 Urban Sundström on 27 October 2007 at 5:27 pm

Jag har läst din blogg Daniel. Jag håller med till 100 %. Jag la till dig i min kompislista, och lycka till med musiken.

#27 en farlig tanke » Blog Archive » OiNK återuppstår! on 29 October 2007 at 5:44 pm

[…] har också ett par intressanta inlägg om mordet på […]

#28 Copyriot » Soulseek on 1 November 2007 at 12:18 am

[…] frågar folk efter alternativ till Oink, musiktrackern som slaktades av IFPI för en dryg vecka sedan. Sådana alternativ växer säkert fram i form av andra […]

#29 Copyriot › I stället för musik…? on 26 October 2008 at 11:02 am

[…] Ifpi har slaktat Oink, och världens musikliv är lite tråkigare […]

#30 Overheadfestival del I: Verena Kuni at blay.se on 30 April 2010 at 12:31 am

[…] med sina egensinniga ordningsskapande praktiker. Biblioteken i Köln och Weimar som både nyligen förstörts i ras respektive brand. Centraliseringen gör arkivet sårbart. Arkivfeberns första impuls är […]

Kommentera