Massiv metadata-indexering utforskar nya gråzoner

Under de senaste månaderna har Jan Gerber och Sebastian Lütgert suttit och kodat dag och natt på en konceptuell mjukvara, som de i kväll lanserade med en tillställning på Bootlab i Berlin.

0xdb.org, som vuxit fram utifrån det enorma filmarkiv som Pirate Cinema Berlin har samlat på sig, är “en unik form av filmdatabas, byggd uppe på fildelningsnätverken“.
Lite som Google Book Search, fast för film i stället för text. Liknande intressanta upphovsrättsfrågor väcks, men inte blott som en oönskad bieffekt. Hela idén med 0xdb är att utforska gråzonerna, förklaras det:

The core idea behind the 0xdb is that file-sharing networks can not only be used to download digital works, but also to just retrieve information about them. Even though most movies in the 0xdb are copyrighted, and many of them are practically inaccessible for legal reasons, the monitoring of peer-to-peer traffic allows the 0xdb to identify and index these materials.

The 0xdb is not a place to download movies, which in many parts of the world would constitute copyright infringement. The 0xdb simply exercises a few elementary fair use rights: it collects metadata, provides citations, analyzes and contextualizes different types of media, and makes both the information it gathers and the tools it employs available for personal, non-commercial use.

Ja, det är sant – 0xdb.org låter en söka bland filmrepliker (vilket möjliggörs genom indexering av de undertext-filer som finns spridda över fildelningsnätverken). Men det tar inte slut där, utan texterna mappas även mot visuella element. Läs mer i deras FAQ.
Där klargörs att man anser projektet var hundra procent legalt ur upphovsrättssynpunkt, men också att man har ett Security Advisory System“, som i en skala av färglagda gråtoner visualiserar hur stor risk det kan tänkas vara att en upphovsrättsföreträdare går till attack. (Formuleringarna känns igen från ett annat varningssystem…)

Kan 0xdb sätta nya standarder för vad som kan göras med metadatan över distribuerade arkiv? För att avgöra den kanske man måste besöka Bootlab på plats i Berlin, där möjligen andra former av tillträde till databasen ges. Det självklara tillfället att göra detta blir i oktober, då en konferens anordnas, inom ramarna för samma övergripande projekt som finansierat och väglett 0xdb: The Oil of the 21st Century. Perspectives on Intellectual Property. (Datum borde komma precis när som helst.)

Uppdatering, måndag: Se den utförligare presentationen på Alan Toners blogg!

6 kommentarer ↓

#1 Handgranat: A rather unique kind of movie database on 15 August 2007 at 2:54 pm

[…] den stndigt aktuella blogen Copyriot ns jag av nyheten om den hyfsat unika filmdatabasen 0xdb. Det r vldigt hedervrt av databasens upphovsmn att […]

#2 Jonathan on 16 August 2007 at 10:16 am

“Färglagda gråtoner”? Hur går det till? Det är färg, fast svartvitt, lixom? :)

#3 Copyriot » Om en vecka: Oil21, Berlin on 18 October 2007 at 4:20 pm

[…] Mycket har det då ordats i den staden genom åren. Långt ifrån allt har varit smart. Å andra sidan har det ibland varit det halvkorkade som tvingat fram nya omtänkningar, som vi kunnat föra tillbaka till Sverige, utpröva praktiskt, omformulera och senare kanske återbringa till kontinenten. Viktigast har dock de informella mötena i samband med dessa Berlinkonferenser varit. Inte minst Piratbyråns täta kontakt med den Bootlab-baserade krets som, bland många andra projekt, har drivit Pirate Cinema Berlin och som nu senast utforskat gråzoner kring massiv metadata-indexering. […]

#4 Copyriot » Farväl till Bootlab, och till Pirate Cinema Berlin on 29 October 2007 at 11:57 pm

[…] Cinema Berlin har nått sin ände och får nu träda tillbaka till förmån för andra relaterade projekt. Visserligen är det inte första gången. Men den här gången är det inte bara en lång säsong […]

#5 Copyriot » Steal This Film II on 29 December 2007 at 12:14 pm

[…] kommer att ske via 0xdb.org, den fascinerande databas som Copyriot skrivit om tidigare. Själva filmen finns förstås där […]

#6 En liten bloggjävel » Blog Archive » Steal This Film II on 30 December 2007 at 10:30 pm

[…] att kunna söka filmrepliker, se var filmen är inspelad osv.  Det finns mer att läsa om 0xdb på Copyroit, finns även lite mer utförligt […]

Kommentera